Meerdaags personeelsevent. Meer waarde?

06.07.2022

Je moet nogal wat keuzes maken bij de organisatie van een personeelsevent: ga je een dag(deel) of meer dagen weg, blijf je in Nederland of ga je de grens over? En: organiseer je een actieve of ontspannende trip? In deze blog behandelen we die eerste, meest bepalende keuze.
Onze ervaring is: het meeste effect heeft een meerdaags event. Ook een programma van één dag mét een overnachting is al effectiever dan een dag of avondje weg. Het programma van overdag kan inhoudelijk of sociaal zijn of beide, maar het grote verschil zit ’m in dat nachtje…

Het begint al bij de gevoelswaarde van ‘samen op reis’! Je kunt je voorstellen dat dat een heel andere waarde heeft dan ‘we gaan samen uit eten’. Samen op reis, daar hoort voorpret bij. Mensen praten erover: waar gaan we heen, wat neem je mee, wat gaan we daar precies doen? Klinkt dat een beetje als een schoolreisje? Zo voelt het deep down ook. Er ontstaat een verwachtingsvolle spanning. De gedeelde voorpret zet het effect van samen-weg nú al aan.

Op een uitje met overnachting(en) maken collega’s samen meer dingen mee. En wat je samen beleeft, blijft je bij. Het zijn gedeelde herinneringen en die versterken de onderlinge band. Je leert elkaar beter kennen, want een persoonlijk gesprek voer je nou eenmaal sneller in een informele omgeving dan op het werk. En door persoonlijke dingen te delen kom je dichter bij elkaar te staan, je begrijpt elkaars situatie beter en krijgt oog voor andere kwaliteiten dan wanneer je alleen iemands ‘werk-vaardigheden’ ziet.

Een meerdaags event creëert bovendien ontspanning die je minder krijgt als je dagje of een avond weggaat. Juist door die overnachting(en) raken mensen onthaast. Je hoeft ’s avonds niet naar huis te rijden, kunt een drankje drinken. Daar komt nog bij dat mensen als ze wat langer weg zijn hun functies en rollen beter loslaten. Er is geen hiërarchie meer, maar er ontstaat contact van mens tot mens.

En ineens heb je een groep mensen die zich sterker verbonden met elkaar voelt. Die verhalen en belevenissen deelt. Er ontstaat een hechter team dat trots is op het bedrijf. En dat draagt straks weer bij aan de prestaties op het werk. Het succes van de meeste bedrijven zit tenslotte in de mensen. Ze samenbrengen voor een meerdaags personeelsevent is een van de slimste dingen die je kunt doen als er iets te vieren is!